miercuri, 1 aprilie 2009

Libertate?

"Un vrăjitor avea o turmă de 300 de oi, pe care le creştea în pădure. într-o zi, a venit un lup şi a mâncat o oaie. De frica lupilor, bietele mioare s-au speriat şi au început să nu mai mănânce, fiind atente în permanenţă la lupi. Şi pentru că nu mai mâncau cum trebuie, au început să slăbească, ceea ce vrăjitorul nu putea tolera. Aşa că, pentru a nu i se ofili întreaga turmă, vrăjitorul le-a hipnotizat, una câte una, inducându-le convingerea că fiecare în parte era de neatins pentru lupi. Oile au început din nou să pască liniştite, îngrăşându-se la loc. Din când în când, lupii mai mâncau câte una dintre ele, dar celelalte erau foarte liniştite că lor nu li se poate întâmpla nimic, iar turma prospera. Vrăjitorul aşijderea.


In alte locuri, în alte vremuri, îmi amintesc de ziua în care România a fost admisă în Uniunea Europeană. Ce bucurie m-a învăluit, câtă mândrie, in sfârşit deveneam europeni, nu mai aveam nevoie de vize şi se preconiza o creştere economică spectaculoasă. Scenariile apocaliptice, cu guverne mondiale, grupuri de interese formate din masoni sau bilderbergi, mi se păreau bazaconii demne în cel mai bun caz de un zâmbet condescendent Ce conta atunci era coaja de pâine aruncată de mai-marii Europei. Astăzi, râsul mi s-a şters definitiv.La directiva UE, in România a intrat în vigoare Legea nr. 298/2008privind reţinerea datelor generate | v iau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice. Nu mai intru In detalii, toată lumea ştie ce impiică: începutul controlului total. La nivel de ţară, la nivel european, daci ni se solicită. Sau, dacă pericolul e Internaţional la nivel mondial. Ceea ce se pare că uită toată lumea este că aproape toate dictaturile lumii au inceput cu instaurarea unui sistem de urmarire si control total. Inclusiv comunismul,deşi metodele erau mai primitive, raportate la standardul tehnologic al vremurilor respective.


Cum Dumnezeu de uităm atât de repede e pentru mine de neînţeles. Până la momentul în care poliţia o să ne bată la uşă ca să ne percheziţioneze casa pentru că în dialogurile noastre telefonice am folosit de prea multe ori un termen considerat periculos sau pentru am navigat pe Internet pe site-url suspecte, nu mai e decât un singur pas. Politicienii ne asigură că nu avem de ce să ne temem, că oamenii buni pot să stea liniştiţi. Doar asigurările lor îmi sunt de ajuns ca să îmi intre frigul în oase. Scenariul din „1984" părea total ireal pentru Europa civilizată din urmă cu 50 de ani. Nu a fost nevoie decât de prăbuşirea turnurilor gemene şi, ca şi când ar fi împlinit un plan stabilit dinainte, un întreg mecanism de tip totalitar s-a pus încet, dar sigur în mişcare. In SUA nu mai poţi intra decât amprentat, în Londra din secunda în care ai ieşit pe stradă te filmează cel puţin o cameră de luat vederi, far mobilul îţi divulgă în fiecare secundă locaţia, oriunde ai fi in lume. încetul Cu încetul, roţile tăvălugului intră acum şi în România. Să fie libertatea noastră preţul plătit pentru acceptarea în UE, pentru intrarea în civilizaţie? Acolo unde e, Orweli se va fi tăvălind de râs în momentul acesta. Dacă nu cumva de invidie.

E chiar ziua în core trimitem revista la tipar. Pentru a-mi alimenta paranoia, aseară am vazut la ştiri că In Ilfov s-au eliberat primele paşapoarte biometrice cu cip de recunoaştere si urmărire. Suntem obligaţi de Uniunea Europeana să facem acest lucru, conditionându-ne Intarea tn Spatiul Schengen. Ca sa ţi se elibereze acest act, conditia obligatorie este amprentarea. Suntem ca vitele duse la insemnat, ca evreii tatuati cu numărul de identificare, ca păsările carora li se ataseaza inelul la picior. începutul condiţionării nu mai e o chestiune care se face pe ascuns, ci la lumina zilei, iar cei mai mulţi se pare că îmbrăţişează acest lucru cu seninătate. Dacă vrei să mai călătoreşti In viitorul apropiat, nu o mai poţi face decat cu acest cip, in urma amprentării. Cât va mai dura pană când acest cip ne va fi implantat sub pielei Cat va mai dura până când acest ap va fi introdus copiilor nou-nascuţi sub formă de vaccin? Cât va mal dura până când nu vom mai putea cumpăra nimic fără acest cip? Vreţi să vedeţi ironia In toate acestea? Produsul creat de Applied Digital Solutions se numeşte Digital Angel. îngerul digital."

harris.wallmen - photomagazine, nr 41.

Luni aveam o discutie la birou legata de pasapoartele biometrice, ascultarea telefoanelor, teroristi si altele. Intentionam sa scriu despre asta, sa ridic problema, sa te pun si pe tine pe ganduri putin in legatura cu problema de fata. Nu am mai facut-o caci domnul Harris parca mi-a luat vorbele din gura (desi probabil el a facut-o mai bine ca mine :P). Observ ca si-a continuat ideea si in numarul urmator (martie), dar va las pe voi sa descoperiti asta ...

Over and out >PS: NU E O FARSA ;)

Un comentariu: